جدیدترین مداخل دانشنامه فقه معاصر

معرفی یکی از جدیدترین مداخل دانشنامه فقه معاصر: قانون‌گذاری

یکی از جدیدترین مداخل دانشنامه فقه معاصر، با موضوع «قانون‌گذاری» به قلم دکتر علیرضا صالحی منتشر شد. این مدخل به بررسی مفهوم، ماهیت و ارتباط میان قانون‌گذاری و فقه پرداخته و به تحلیل عمیقی از مبانی این موضوع در چارچوب فقه معاصر دست یافته است.

دکتر علیرضا صالحی در این مدخل، ابتدا به تعریف قانون‌گذاری و جایگاه آن در نظام حقوقی و فقهی پرداخته است. سپس، به بررسی مهم‌ترین مبانی مشروعیت قانون‌گذاری از منظر فقه و نقش آن در نظم اجتماعی و سیاست‌گذاری دینی می‌پردازد. این مدخل همچنین به چالش‌ها و فرصت‌های قانون‌گذاری در جامعه امروز اشاره دارد و سعی دارد نگاهی تطبیقی میان نیازهای معاصر و اصول فقهی ارائه دهد.

در این مدخل پیرامون مشروعیت قانون گذاری آمده است:
قانون‌گذاری به‌معنای وضع قانون، عملی حاکمیتی است که دولت یا مقامات صلاحیت‌دار یک کشور برای تنظیم روابط اجتماعی و روابط خود با مردم، اقدام به وضع قواعد و مقرراتی می‌کند و همگان مکلف به تبعیت از آن هستند. قانون‌گذاری در حوزه احکام شرعی نیز به تشریع نام‌گذاری شده است که فقط از سوی خدا انجام می‌گیرد و توسط انبیا، امامان و نائبان آنان به مردم منتقل می‌شود.

همچنین این مدخل پیرامون حوزه های قانون گذاری معتقد است در متون فقهی و حقوقی شیعه مشروعیت قانون‌گذاری در دو حوزه «امور عرفی و عمومی (غیرمنصوص)» و «احکام فقهی (منصوص)» مورد بحث قرار گرفته است و فقیهان شیعه بر اساس نگرش خود نسبت به مفهوم قانون، مشروعیت یا عدم مشروعیت قانون‌گذاری در این دو حوزه را بررسی کرده‌اند.

این مقاله برای محققین، اساتید و علاقه‌مندان به حوزه فقه و حقوق، منبعی غنی و کاربردی است.

📌 برای مطالعه کامل این مطلب، به لینک زیر مراجعه کنید:
قانون‌گذاری – دانشنامه فقه معاصر

پاسخ دهید